فاضلاب چیست؟آبی که در خانهها پس از مصرف وارد فاضلاب میشود، آلوده است. همچنین فضولات و پسابهای صنعتی کارخانهها دارای مواد شیمیایی و سمی فراوانی هستند که ممکن است به سیستم فاضلاب شهری یا رودخانهها سرازیر شوند. خطر آب آلوده بسیار جدی است،
بطوری که 80 درصد بیماریهای جهان از آبهای آلوده ناشی میشود. پس باید علاوه بر تصفیه آبها ، فاضلاب را هم پاکسازی کرد. در این مقاله ، انواع آبهای سطحی و فاضلاب را تقسیم بندی کرده ، بررسی میکنیم.
فاضلاب شهری
در جاهایی که عمق سطح ایستابی زیاد و نفوذپذیری زمین نسبتا بالاست، فاضلاب سطحی توسط چاههای جاذب ، مستقیما به زمین وارد میشود. این شرایط در اغلب شهرهایی که به روی مخروط افکنهها و رسوبات درشتدانه آبرفتی قرار گرفتهاند، وجود دارد. در شهرهایی که عمق سطح ایستابی ، کم و نفوذپذیری زمین نیز ناچیز است، اگر شهر ، دارای شیب کافی بوده یا زهکشهای طبیعی ، مثل رودخانه ، در مجاورت آن قرار داشته باشد، با ساختن فاضلابروهای موضعی ، آبهای سطحی را به بیرون شهر منتقل کردهاند.
در شهرهایی که سطح ایستابی ، بالا و نفوذپذیری زمین ، کم و شیب زمین ، ناچیز است و امکان جریان ثقلی فاضلاب وجود ندارد، فاضلابها را با کمک لجنکشها ، جمعآوری و به خارج از شهر منتقل کردهاند. در مناطق و واحدهای مسکونی کوچک یا پراکنده که امکان ایجاد شبکه زیرزمینی انتقال فاضلاب وجود ندارد، مخصوصا اگر سطح آب زیرزمینی کمعمق بوده یا زمین از نفوذپذیری کمی برخوردار باشد، استفاده از مخازن فاضلاب چارهساز است. کارایی چنین سیستمی ، وابسته به سرعت جذب آب انباشته شده در مخزن ، توسط زمین است.
در صورتی که جذب آب بهکندی صورت گیرد، ممکن است میزان آب مخزن ، آن اندازه بالا بیاید که پس از ورود به زهکشها به سطح زمین برسد. در مقابل ، اگر سرعت جذب آب زیاد باشد، ممکن است آلودگیها ، بدون آنکه فرصت جذب توسط صافی و رسوبات سر راه را پیدا نمایند، به چاههای آب یا آبهای سطحی راه پیدا کنند. در شرایط مطلوب ، سرعت نفوذ آب از مخزن فاضلاب به زمین ، حالتی بهینه دارد.
طبیعت ، همانند یک کارخانه تصفیه عمل میکند و توسط فرایندهایی چون عملکرد میکروبهای بیهوازی ، جذب و تبادل یونی و تهنشست و صاف نمودن فیزیکی ، آلودگی آب را از بین میبرد. نتیجه آنکه ، کارایی این سیستمها اساسا وابسته به نحوه جریان مواد موجود در آب است.از این رو ، در خاکهای ریزدانه رسی و لایی ، همچنین در زیر سطح ایستابی و در زمینهای با یخبندان دائم ، مخازن فاضلاب عملکرد مناسبی ندارند. در مقابل ، در مناطق کمجمعیتی که از زمین کافی و شرایط زمین شناسی مناسبی برخوردارند، استفاده از این مخازن ، یا تخلیه فاضلاب از طریق گودالهای وسیع سطحی ، بازده خوبی دارد. استفاده از مخازن فاضلاب در نواحی پُر جمعیت ، حتی اگر شرایط زمین شناسی مناسب هم باشد، ممکن است در طول زمان به آلودگی آبهای سطحی یا زیرزمینی منجر شود.
فاضلاب صنعتی
روش سنتی برای مقابله با پساب کارخانهها و تاسیسات صنعتی ، هدایت این مواد به گودالهایی است که در آنجا ، آبها بهتدریج بخار شده یا به زمین نفوذ میکنند و باقیمانده جامد بر جای میماند. در مواردی که با مواد سمی روبرو هستیم، نفوذ این مواد به زمین یا بلند شدن آنها بهصورت گرد و غبار به هوا اغلب مشکلاتی را به همراه دارد.
یکی از روشهای مقابله با نفوذ پسابهای شیمیایی خطرناک ، بکارگیری یک ورقه نفوذناپذیر در بستر مخزن و محل انباشته شدن پسابهاست. البته در این روش همواره خطر نشت ناخواسته مواد به زمین وجود دارد. در برخی موارد که شرایط زمین شناسی مناسب است، فاضلابها توسط چاههای عمیق به لایههای سنگی اعماق زمین تزریق میشوند.
زبالهها
در ارتباط با انباشتن زبالهها و فضولات صنعتی و شهری خشک نیز باید توجه داشت که این مواد بطور دائم تحت تاثیر بارندگی و آبهای سطحی و زیرزمینی قرار دارند. مواد شسته شده از زبالههای جامد اغلب حاوی آلودگیهای بیولوژیکی و شیمیایی هستند. بهترین بستر برای انباشتن زباله ، لایههای نفوذناپذیر است. در غیر اینصورت ، باید امتداد سطح زمین توسط لایه ای نفوذناذیر پوشانده شود، یا اینکه از حرکت افقی آبهای آلوده با احداث دیوار غیرقابل نفوذ قائم جلوگیری شود.
مقابله با فاضلاب
بهترین روش مقابله با فاضلاب شهری و صنعتی ، گردآوری کامل آنها و انتقالشان به محلهایی مناسب است. در این نقاط ، آب موجود در فاضلابها بازیابی شده ، پس از تصفیه ، بار دیگر مورد مصرف قرار میگیرد. باقیماندههای خشک زباله نیز در کارخانههای تهیه کود شیمیایی بکار گرفته شده ، یا به روشی ایمن که دور از دسترس آب زیرزمینی است و توسط یک پوشش سطحی از محیط زیست اطراف نیز جدا شده باشد، نگهداری میشوند.
مهمترین موارد مربوط به آب زیرزمینی از نقطه نظر زیست محیطی
اطمینان از کیفیت مناسب آب و تعیین مقدار آب مورد بهرهبرداری ، بهنحوی که همواره کمتر از میزان تغذیه سفره آب باشد.
تعیین محلهای اصلی تغذیه سفره آب و برنامهریزی برای محافظت آنها و جلوگیری از مسدود شدن یا آلودگی این نقاط
ارزیابی میزان نشست زمین ، ناشی از بهرهبرداری از آب زیرزمینی
بررسی منابع آب جایگزین برای زمانی که بر اثر رشد جمعیت و کاهش منابع آب موجود ، کمبود آب بوجود آید.
برنامهریزی برای تصفیه آلودگی آبها و بهبود کیفیت آنها و همچنین دستیابی به روشی مناسب ، جهت جمعآوری و انباشتن زبالهها.
یکی از بهترین روشها در تصفیه فاضلاب استفاده از سپتیک تانک می باشد.